Ostalo

Novi uređaj u KBC Zagreb

Objavljeno 06.12.2019.

KBC Zagreb

U zgradi Poliklinike Kliničkog bolničkog centra Zagreb je ovoga tjedna održana svečana primopredaja uređaja za mjerenje AB indeksa (ankle-brachial indeks) koji će se koristiti u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC Zagreb.
Novi uređaj u KBC Zagreb
 

Navedeni uređaj služi za rano dijagnosticiranje periferne arterijske bolesti (PAB) koja, ako se ne liječi, dovodi do kritične ishemije nogu (CLI) što može uzrokovati potrebu za amputacijom noge.

Osobe koje pate od PAB-a također imaju povećan rizik za srčano-žilne bolesti i moždani udar te je iznimno važno bolest otkriti na vrijeme.

O ovom velikom javnozdravstvenom problemu intenzivno se počelo govoriti u svibnju ove godine kroz javnozdrastvenu akciju "Noga glavu čuva" kojeg je pokrenula udruga liječnika Hrvatska endovaskularna inicijativa, dok su Grad Zagreb i KBC Zagreb aktivno podržali akciju.

Tom prilikom na zagrebačkom Cvjetnom trgu 140 građana obavilo je besplatan preventivni pregled, odnosno mjerenje AB indeksa.

Kod 10 građana i građanki je otkriven problem protoka krvi kroz arterije nogu te im je sugerirano da odu na daljnju obradu u bolnicu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.