Treća dob

Gen povezuje demenciju i Parkinsonovu bolest

Objavljeno 10.02.2020.

HealthDay

Američki znanstvenici s Washington University su utvrdili kako inačica gena povezana s Alzheimerovom bolešću povećava rizik za demenciju kod oboljelih od Parkinsonove bolesti.
Gen povezuje demenciju i Parkinsonovu bolest
 

Stručni časopis Science Translational Medicine piše kako bi novi nalazi mogli dovesti do novih terapija za demenciju kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću.

Demencija se u roku od 20 godina javlja kod 80% oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Dodatno povećanje rizika je zabilježeno kod osoba s inačicom gena APOE4.

Ova genetska varijanta je povezana s tri do pet puta većim rizikom za Alzheimerovu bolest, a sada se pokazalo i kako ubrzava širenje proteina povezanih s Parkinsonovom bolešću.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.