Ostalo

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Objavljeno 26.02.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva je u utorak obavijestio da je dijagnosticiran prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 (COVID-19, engl. CoronaVirus Disease-19) uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, u Zagrebu.
Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj
 

Oboljeli je mlađi muškarac u dobi od 25 godina koji je 20.2.2020. doputovao iz pokrajine Lombardije (grada Milana) u Italiji, koje je zahvaćeno epidemijom novim koronavirusom od 21. veljače 2020., kada je zabilježeno naglo povećanje broja oboljelih osoba s lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije - Lombardija i Veneto.

Oboljeli je hospitaliziran u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i trenutno je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" je specijalizirana bolnica s odgovarajuće educiranim osobljem i potrebnom opremom za pružanje odgovarajućeg liječenja i skrbi, uz osiguranu primjenu mjera za sprječavanje širenja infekcije.

Pored navedenog, Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva i služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s mrežom zavoda za javno zdravstvo i ostalim zdravstvenim i drugim nadležnim službama započeli su s provođenjem preventivnih mjera prema kontaktima oboljelog radi smanjenja rizika širenja infekcije, koje uključuju prikupljanje podataka o izvoru i početku infekcije, kao i prikupljanje podataka o osobama koje su mogle biti izložene infekciji, kako bi se primijenile preventivne mjere sprječavanja daljnjeg širenja infekcije.

Ovo je prvi slučaj infekcije novim koronavirusom koji nije bio neočekivan s obzirom na blizinu područja sa zabilježenim povećanim brojem slučajeva oboljelih u Europi.

Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva ima pripremljen protokol od početka pojave epidemije u Kini u siječnju 2020. prema preporukama vodećih međunarodnih zdravstvenih organizacija (Svjetske zdravstvene organizacije, SZO, i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti , ECDC) te se provode sve potrebne mjere za otkrivanje i testiranje oboljelih sa sumnjom na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), liječenja oboljelih s potvrđenom infekcijom, sprječavanja daljnjeg širenja infekcije, kako bi se rizik prijenosa na druge ljude sveo na najmanju moguću mjeru, te obavještavanje i informiranje javnosti.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećaju sve koji su nedavno doputovali iz Kine, Južne Koreje ili pokrajine Lombardija i Veneto u Italiji i imaju simptome respiratorne infekcije (kao što su povišena tjelesna temperatura i kašalj) da potraže liječničku pomoć (telefonski nazovu svog izabranog liječnika ili teritorijalno nadležnog epidemiologa (poveznicu na kontakte mreže zavoda za javno zdravstvo možete naći ovdje) i informiraju ga o simptomima i nedavnom putovanju, slijedeći sve ostale preporučene mjere prevencije iz nacionalnog protokola.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo također podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

-redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
-kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
-izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.