Lijekovi

Plivit B Forte – NOVA snažna kombinacija svih 8 vitamina skupine B!

Objavljeno 07.05.2020.

PLIVAzdravlje.hr

Uredništvo

Plivit B Forte novi je vitaminski pripravak koji osigurava preko 100% preporučenog dnevnog unosa svih 8 vitamina B skupine.
Plivit B Forte – NOVA snažna kombinacija svih 8 vitamina skupine B!

Vitamini skupine B

Kompleks vitamina B je zbirka od osam u vodi topivih vitamina.

Vitamin B1- tiamin

Tiamin je ključan za mnoge fiziološke funkcije, između ostalog sudjeluje u metabolizmu glukoze, održavanju funkcije živčanih membrana, sintezi mijelina i nekoliko vrsta neurotransmitera (acetilkolin, serotonin). Vitamin B1 predstavlja energiju za mozak te utječe na kognitivne aktivnosti mozga. Nedostatak prvo pogađa taktilni osjet, zatim nastupa bol, i na kraju dolazi do promjene osjetljivosti na temperaturu.

Vitamin B2 - riboflavin

Važan je za proizvodnju energije, a nedostatak se očituje pojavom raspuklina u kutovima usana, anemijom, seboroičnim dermatitisom i čestim grloboljama.

Vitamin B3 - niacin

Niacin sudjeluje u sintezi i metabolizmu ugljikohidrata, masnih kiselina i proteina. Može imati profilatičko djelovanje na migrene, ukoliko je ona posljedica smanjenog energetskog metabolizma u mitohondrijima. U formi nikotinske kiseline povoljno djeluje na profil lipoproteina, povisuje HDL kolesterol, snižava razinu triglicerida i LDL kolesterola. Nedostatak vitamina B3 dovodi do pelagre. To je bolest koja se očituje u vidu fotoosjetljivog pigmentiranog dermatitisa (obično na područjima izloženim suncu), proljevom i demencijom.

Vitamin B5 - pantotenska kiselina

Aktivni oblik pantotenske kiseline, CoA - koenzim A ima ključnu ulogu u sintezi i razgradnji mnogih molekula uključujući vitamine A i D, kolesterol, hormone, hemoglobin, antitijela, itd. Naziva se i antistresnim vitaminom jer sudjeluje u proizvodnji hormona nadbubrežne žlijezde. Nedostatak rezultira smanjenom proizvodnjom kortizola, bolovima u mišićima, glavoboljom, depresijom, bljedilom, nesanicom, te osjećajem trnjenja, žarenja te mravinjanja ruku i nogu.

Vitamin B6 - piridoksin

Najvažniji je iz skupine vitamina B u podržavanju imunološke funkcije. Poznat je i po svojoj važnoj funkciji u sintezi hemoglobina i neurotransmitora poput dopamina, serotonina i gama-aminomaslačne kiseline (GABA). Neophodan je tijekom trudnoće i postnatalnog razvoja mozga. Posljedice nedostatka su slabljene kognitivnih funkcija, epileptički napadaji, depresija, konfuzija, periferne neuropatije, mikrocitna anemija.

Vitamin B7 - biotin

Kofaktor je nekoliko enzima uključenih u metabolizam ugljikohidrata, aminokiselina i lipida. Ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kože. Nedostatak se očituje u vidu pojave dermatitisa oko očiju, nosa i usta, konjuktivitisa i opadanju kose. Može dovesti i do promjena u mentalnom statusu, bolova u mišićima, anoreksije i mučnine.

Folna kiselina - vitamin B9

Folat igra ključnu ulogu u sintezi DNK i diobi stanica, osobito u stanicama koje se brzo dijele. Potrebe žena za folatom rastu tijekom trudnoće, a optimalan status folata trebao bi se postići prije začeća, odnosno, u prvom tromjesečju, kada se zatvara neuralna cijev. Folna kiselina i vitamini B6 i B12 imaju sinergijski učinak na sniženje razine homocisteina čija povišena razina predstavlja čimbenik rizika za pojavu bolesti srca i krvnih žila.

Vitamin B12 - cijanokobalamin

Iako je poglavito poznat po svojoj ulozi u stvaranju krvnih stanica i sintezi DNK, cijanokobalamin ima bitnu ulogu u procesima koji obnavljaju ili održavaju zdravlje živčanog sustava. Sudjeluje u stvaranju mijelina, ovojnice koja okružuje živce i olakšava veliku brzinu provođenja živčanih impulsa. Zbog uloge u stvaranju mijelina i remijelinizaciji, B12 značajno podupire regeneraciju živaca nakon ozljede. Dokazano ima pozitivan utjecaj kod različitih stanja kronične boli, uključujući neuralgiju, neuritis, dijabetičku neuropatiju i neuropatsku bol.

Zašto se vitamini skupine B uzimaju zajedno?

Svaki član vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu i funkciju. S obzirom da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i često trebaju jedni druge kako bi polučili najbolje djelovanje, najbolje ih je uzimati u obliku uravnotežene cjeline.

Organizam ih ne može sintetizirati, pa ih je potrebno unositi svakodnevno. Suvremen način obrade namirnica znatno narušava njihovu ravnotežu i odgovoran je za mnoge degenerativne pojave.

Kada koristiti Plivit B Forte?

  • Kod pojačanog umora i povećanih tjelesnih i mentalnih napora
  • Za normalnu funkciju živčanog sustava
  • Kod pretjerane izloženosti stresu
  • Za bolje pamćenje
  • Za normalnu funkciju imunološkog sustava

Zašto Plivit B Forte?

Plivit B Forte u samo jednoj kapsuli dnevno osigurava preko 100% preporučenog dnevnog unosa svih 8 vitamina B skupine čime zadovoljava povećane potrebe za ovim esencijalnim nutrijentima.

Ova snažna formulacija doprinijet će normalnoj funkciji vašeg živčanog sustava, smanjenju umora i normalnoj funkciji imunološkog sustava.

 

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(962)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.