Tjelovježba

Osobe s invaliditetom pozvane na redovito vježbanje

Objavljeno 14.05.2020.

Hrvatski paraolimpijski odbor

Kako bi dodatno osvijestili potrebu za svakodnevnim vježbanjem, koje je zbog smanjenog kretanja i nedavne izolacije od izrazito velike važnosti za sve osobe s invaliditetom, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) osmislio je posebne treninge.
Osobe s invaliditetom pozvane na redovito vježbanje
 

U suradnji s trenerima Ivanom Perzelom i Davorom Rožcem te sportašima s invaliditetom Tomijem Brajšom, Marijom Badrov i Franom Skračićem kreirane su različite vrste video treninga za različite vrste invaliditeta - slijepe i slabovidne osobe, osobe u kolicima i osobe s amputacijom.

Osobama s invaliditetom svakodnevno vježbanje je od velike važnosti jer se uz trening pojačavaju motoričke sposobnosti potrebne za svakodnevno funkcioniranje.

U treningu kod slijepih i slabovidnih osoba fokus je stavljen na ravnotežu jer je ona jedna od najvažnijih stavki koju slijepe i slabovidne osobe moraju pojačati kako bi spriječile padove i ozljede koji se pojavljuju nakon padova, odnosno gubitka ravnotežnog položaja.

Osobe u invalidskim kolicima uz trening podižu cirkulaciju, a vježbanjem neaktivnih mišića smanjuju mogućnost od ozljeda.

Kod osoba s amputacijom fokus se stavlja na kralježnicu, odnosno jačanje trbušne i leđne muskulature.

Svi pripremljeni programi treninga su pogodni za početnike i za bazičnu pripremu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.