Ostalo

Održana konferencija "Zdravstvo temeljeno na praćenju ishoda liječenja"

Objavljeno 22.06.2020.

Ministarstvo zdravstva

Na međunarodnoj online konferenciji "Zdravstvo temeljeno na praćenju ishoda liječenja" održanoj prošlog tjedna su vodeći stručnjaci podijelili svoja iskustva i znanja o važnosti praćenja ishoda liječenja za transformaciju zdravstvenih sustava i kvalitete skrbi za bolesnike, posebice u onkologiji.
Održana konferencija "Zdravstvo temeljeno na praćenju ishoda liječenja"
 

Hrvatska je na drugome mjestu u EU po stopi smrtnosti od raka, a zbog starenja stanovništva i ograničenih sredstava, jedino praćenjem ishoda liječenja moguće je efikasnije organizirati zdravstvenu skrb i postojeće resurse preusmjeriti tamo gdje pacijent najviše koristi, naglašeno je na konferenciji.

U EU između zemalja članica, pa i unutar samih zemalja, postoje značajne razlike u ishodima liječenja.

Novi program pomoći zdravstvu zemalja članica EU više od 9 milijardi eura i teži ka podizanju otpornosti i kvalitete zdravstvenih sustava s dugoročnom vizijom poboljšanja ishoda liječenja.

Profesor Eduard Vrdoljak, koordinator izrade Nacionalnog plana za borbu protiv raka osvrnuo se na ishode liječenja u onkologiji.

Pacijente je na konferenciji predstavljala Antonella Cardone, direktorica Europske koalicije oboljelih od raka, ustvrdivši kako se nejednakost u ishodima liječenja može smanjiti preusmjeravanjem zdravstvene skrbi s količine obavljenog na vrijednost koju pruža.

Na konferenciji je zaključeno kako se praćenjem rezultata, odnosno ishoda liječenja, dobiva jasan uvid u učinkovitost terapija i protokola liječenja, u kvalitetu skrbi zdravstvenih ustanova, ali i u učinke i važnost suradnje zdravstvenih radnika i bolesnika tijekom liječenja.

Štoviše, praćenje ishoda je najbitniji alat za usmjeravanje dostupnih sredstava tamo gdje su ona najpotrebnija, kao i pronalaženje prostora za uštede i unaprjeđenja u raspodjeli sredstava u sustavu, na korist i bolesnika i zdravstvenih radnika.

Drugim riječima, praćenje ishoda liječenja omogućuje povećanje vrijednosti zdravstvene skrbi, odnosno da se pacijent istinski stavi u fokus sustava.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.