Ostalo

Najčešće korištena droga je kanabis

Objavljeno 27.06.2020.

Klinika za psihijatriju Vrapče

Najčešće konzumirana ilegalna droga u Europi je kanabis, čije se maloprodajno tržište procjenjuje na 11,6 milijardi EUR, dok je drugi po redu kokain s procijenjenim maloprodajnim tržištem od 9,1 milijardi EUR.
Najčešće korištena droga je kanabis
 

Protekle godine 25 milijuna Europljana (u dobi od 15 do 64 godine) konzumiralo je kanabis, dok je oko 4 milijuna Europljana protekle godine konzumiralo kokain.

Heroin, drogu s dugoročno najrazornijim posljedicama po pojedinca i društvo, konzumira oko 1,3 milijuna Europljana, a većina heroina potječe iz Afganistana, Irana i Pakistana.

Preliminarni rezultati anketnog istraživanja provedenog 2019. godine u Hrvatskoj pokazuju stabilan trend konzumacije ilegalnih droga kod populacije od 15 do 64 godine te blagi porast njihove konzumacije među populacijom od 15 do 34 godine u odnosu na prošli val istraživanja.

Najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj je kanabis - 19% osoba od 15 do 64 godine konzumiralo ju je barem jednom u životu, dok je 8% konzumiralo zadnjih godinu dana.

Što se tiče populacije od 15 do 34 godine, 33% njih je probalo kanabis barem jednom u životu, a 18% zadnjih godinu dana.

Druga najčešće konzumirana ilegalna droga među populacijom 15-34 bio je kokain, za razliku od prošlog vala istraživanja iz 2015. kada su na drugom mjestu bili amfetamini.

Grad Zagreb je sudjelovalo u praćenju otpadnih voda u okviru međunarodne studije provedene u sklopu COST projekta.

Na području grada Zagreba dnevno se "potroši" 395,6 miligrama (2018. godine 234,5 miligrama) kokaina na 1000 stanovnika što je tri puta više kokaina nego prije pet godina.

Zagreb je među prvih dvadesetak gradova kad je riječ o dnevnoj potrošnji amfetamina i ecstasyja (145,7 mg amfetamina, 36,5 mg ecstasya).

Nestabilnost izazvana epidemijom COVID-19 dovela je do ubrzane prilagodljivosti okruženja vezanog za kriminalne aktivnosti.

Darkweb tržište droga, socijalne mreže i aplikacije dobile su veću ulogu u osiguravanju dostave droga do konzumenata.

Konzumenti kanabisa, od straha zbog nedostatka, počeli su ga kupovati u većim količinama, što je dovelo do njegovih sniženih maloprodajnih cijena, ali i veće domaće proizvodnje kanabisa.

Zabilježeno je povećanje cijena te smanjenje čistoće kokaina, krijumčarenje pomorskim putem se nastavlja, dok se ono zračnim putem iz razumljivih razloga drastično smanjilo.

Povećana je potražnja za sintetskim drogama kao što su amfetamini, dok je uslijed otkazivanja koncerata i festivala primijećena smanjena konzumacija MDMA.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.