Ostalo

Zagreb: Mogućnost povišenih koncentracija prizemnog ozona

Objavljeno 29.06.2020.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Zbog povišenih temperatura zraka može doći do povišenih koncentracija prizemnog ozona u zraku, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
Zagreb: Mogućnost povišenih koncentracija prizemnog ozona
 

Ozon (O3) je vrlo oksidirajući plin sastavljen od tri atoma kisika. Nastaje kao prirodni i umjetni spoj.

U zemljinoj gornjoj atmosferi (stratosfera) javlja se kao prirodan kemijski spoj koji štiti zemlju od štetnog zračenja.

U donjim slojevima atmosfere (troposfera) pojavljuje se kao umjetni kemijski spoj i naziva se prizemni ozon.

Prizemni ozon formira se prvenstveno od fotokemijskih reakcija između dvije glavne skupine onečišćujućih tvari u zraku, hlapljivih organskih spojeva (VOC) i dušikovih oksida (NOx).

Simptomi izloženosti prizemnom ozonu koji se pojavljuju uključuju kašalj, iritaciju grla, bol prilikom dubokog udisanja zraka, bol u prsima, glavobolju i mučninu.

Ovo se posebno odnosi na djecu, osobe s bolestima pluća, starije osobe i ljude koji obavljaju različite poslove na otvorenom.

U slučaju loše ili vrlo loše kvalitete zraka potrebno je razmisliti o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno loše kvalitete zraka preporuka je izbjegavati fizičku aktivnost na otvorenom.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.