Treća dob

HZJZ o posjetima domovima za starije

Objavljeno 18.07.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio da se posjeti domovima za starije i nemoćne dopuštaju u dvorišnim prostorima, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance.
HZJZ o posjetima domovima za starije
 

Posjeti u vanjskim prostorima (okućnica, vrt, dvorište) trebaju biti ograničenog trajanja, organizirani prema unaprijed utvrđenom rasporedu, na način da se može održati razmak od 1,5 metra između svih osoba, a korisnici kod izlaska u vanjske prostore nose masku.

Manji razmak dopušten je jedino između korisnika i djelatnika kada je korisniku, zbog zdravstvenog stanja, nužna pratnja djelatnika, a preporučuje se i da u jednom posjetu jednog korisnika može posjetiti samo jedna osoba.

Prije početka posjeta posjetiteljima je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura, posjet se ne može ostvariti.

U novim uputama definirano je i postupanje prilikom dostave potrepština u domove za starije te se ističe da se paketi predaju na samom ulazu, a omot je potrebno prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga predati korisniku.

Omogućuje se i pružanje privatno ugovorenih usluga u ustanovama socijalne skrbi, poput usluga fizikalne terapije, logopeda, psihoterapije, masaža, frizera, krojača, gerontološko-stomatoloških timova i sl.

Njihovi posjeti korisnicima smještaja trebaju poštivati mjere suzbijanja i sprječavanja epidemije za svaku od navedenih usluga.

Nove se upute odnose na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe i djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, osim udomiteljskih obitelji.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.