Ostalo

Udruga o kriterijima za liječenje multiple skleroze

Objavljeno 27.09.2020.

MS Tim Hrvatska

Udruga oboljelih od multiple skleroze "MS Tim Hrvatska" u povodu nacionalnog dana te bolesti apelira na HZZO da uvaži potrebu uvođenja drugačijih kriterija za prelazak liječenja iz jedne linije u drugu, koji je prema važećim smjernicama gotovo nemoguć.
Udruga o kriterijima za liječenje multiple skleroze
 

U udruzi smatraju kako je konačnu odluku o prelasku na novu liniju ili mijenjanje lijekova unutar prve linije potrebno prepustiti neurolozima bez krutih smjernica, odnosno smjernice prilagoditi novim saznanjima i sukladno nuspojavama i stanju pacijenata.

Multipla skleroza, od koje u Hrvatskoj boluje više od 7000 ljudi, je vrlo različita od osobe do osobe, a kriteriji su nam uniformirani, napominju u udruzi.

Stoga ističu nužnost osnivanja prvog hrvatskog MS centra koji bi oboljelima od multiple skleroze na jednom mjestu omogućio multidisciplinaran pristup, odnosno sve terapijske i dijagnostičke postupke na jednom mjestu.

Oboljelom od multiple skleroze potreban je uz neurologa i fizijatar kao i redovite fizikalne terapije, a sustav im to, kažu, dopušta dva puta godišnje.

Na raspolaganju je u MS centru potreban i psihoterapeut, urolog odnosno nefrolog, oftalmolog, ginekolog, fizioterapeut i radiolog, posebno jer je u Hrvatskoj lista čekanja za magnet u prosjeku godinu dana.

Svaki oboljeli zbog praćenja bolesti, kod pojave relapsa, ali i u početku bolesti zbog postavljanja dijagnoze treba magnet odmah.

Udruga "MS Tim Hrvatska" je osigurala maskice za oboljele u njihovim centrima u Slavoniji, Dalmaciji, Istri i Zagrebu, a dostavit će ih i u KBC Zagreb u dnevnu bolnicu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.