Treća dob

Međunarodni dan starijih osoba u četvrtak

Objavljeno 30.09.2020.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Ove se godine obilježava 30. godišnjica proglašenja 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba.
Međunarodni dan starijih osoba u četvrtak
 

Pojava pandemije COVID-19 nužno je javnozdravstvene i programske intervencije usmjerila prema povećanim rizicima i specifičnim potrebama populacije starije životne dobi.

Od posebnog značaja je uloga starijih osoba u očuvanju vlastitog zdravlja i funkcionalne sposobnosti, kao i njihov aktivni doprinos tijekom sučeljavanja sa svim fazama i okolnostima pandemije. Slijedom toga, "Pandemije: mijenjaju li način na koji se bavimo sa starosti i starenjem?" postaje tema spomena pri obilježavanju 1. listopada - Međunarodnog dana starijih osoba 2020. godine.

U kontekstu odgovaranja na aktualne izazove i mogućnosti podržavanja globalne strategije poticanja zdravog starenja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na 73. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini 3. kolovoza 2020. godine usvojila dokument Akcijskog plana "Desetljeće zdravog starenja 2020. - 2030".

Akcijskim planom WHO-a poglavito se pozivaju međunarodne agencije, profesionalci, vlade, civilno društvo, mediji, privatni sektor, akademska zajednica, obitelji i njihove lokalne zajednice na kontinuiranu i usklađenu suradnju sa svrhom zaštite zdravlja osoba starije životne dobi.

Akcijski plan za sljedeće desetljeće zdravog starenja usmjeren je na četiri krucijalna gerontološka izazova koji obuhvaćaju:
-način razmišljanja, osjećaja i ponašanja prema starosti i starenju
-potporu sposobnostima starijih osoba u zajednici
-pružanje integrirane skrbi usmjerene starijoj populaciji, poglavito na razini primarne zdravstvene zaštite
-osiguranje dostupnosti dugotrajne skrbi za starije osobe

Definirane smjernice upućuju na intersektorski i interdisciplinarni pristup u zaštiti zdravlja starijih osoba i sukladne su hrvatskoj gerontološkoj doktrini.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.