Mladi

Učestalost depresije kod mladih

Objavljeno 11.10.2020.

Civilna zaštita

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja objavio kako je u Hrvatskoj depresivno više od 5% 16-godišnjaka, svaki četvrti razmišlja da sam sebe ozlijedi, a svaki deseti je pokušao samoubojstvo.
Učestalost depresije kod mladih
 

U istraživanju provedenom 2019. godine 5,6% 16-godišnjaka izjavilo je da je u posljednjih sedam dana imalo najmanje četiri od šest depresivnih tegoba (tuga, gubitak apetita, poteškoće koncentracije, potištenost, napor u obavljanju obaveza i nemogućnost njihova ispunjavanja).

U tome prednjače djevojke kojih je 8,7%, dok je mladića 2,6%.

Gotovo svaka peta 16-godišnjakinja u posljednjih sedam dana osjećala se tužno većinu vremena.

Najmanje svaka četvrta mlada osoba u dobi od 16 godina izjavila je da je razmišljala o tome da se ozlijedi ili si naudi na drugi način (svaka treća djevojka i gotovo svaki peti mladić).

Samoubojstvo je barem jednom u životu pokušala gotovo svaka deseta mlada osoba u dobi od 16 godina.

Posljednje istraživanje provedeno je 2019. godine, a u usporedbi s podacima iz 1999. godine, uočljiv je značajan porast depresivnih tegoba kod mladih u dobi od 16 godina nakon 2011. godine.


Ako depresivne smetnje traju više od dva tjedna i remete svakodnevno funkcioniranje mlade osobe, nužna je stručna pomoć, naglašavaju u HZJZ-u.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.