Mladi

Digitalna platforma za pomoć mladima

Objavljeno 02.12.2020.

UNICEF

Zagrebački Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet pokrenuo je, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, digitalnu platformu Pukotine/PKTN koja mladima nudi stručnu pomoć u problemima tipičnima za njihovu dob, poput prekida, usamljenosti ili anksioznosti.
Digitalna platforma za pomoć mladima
 

Platforma je zamišljena kao navigacija kroz odrastanje, kroz razne teme i pitanja koja su karakteristična i važna za mladenačko razdoblje.

Koristeći mladima blisku interaktivnu tehnologiju, društvene mreže, foto i video materijale, Pukotine/PKTN obrađuju teme koje mlade zanimaju, brinu i inspiriraju, kao što su: kako preživjeti prekid, kako se nositi s usamljenošću, što napraviti kada su anksiozni, kako nas može pogoditi siromaštvo, što s gubitkom, kako pripadati i druge.

PKTN platforma okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prateći potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih.

Platforma je nastala kao odgovor na potrebe mladih u Hrvatskoj utvrđene istraživanjem "Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj" iz 2018. i 2019. u kojem je sudjelovalo 10138 srednjoškolaca iz pet hrvatskih gradova.

Rezultati su pokazali da u razredu od 30 učenika srednje škole svaki treći adolescent pije jednom tjedno ili češće, a dvoje koriste marihuanu. Uz to, svaki treći adolescent ima ozbiljne simptome anksioznosti i stresa, svaki četvrti ima ozbiljne simptome depresivnosti, a gotovo 9% mladih izjavilo je da je napravilo plan samoubojstva.

Polovica mladih zabrinuta je promjenama u svom tjelesnom izgledu, imaju poteškoće u odnosima s vršnjacima, pogođeni su financijskim problemima obitelji te često doživljavaju sukobe među roditeljima.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.