Ostalo

Koronavirus teško pogodio osobe s invaliditetom

Objavljeno 04.12.2020.

POSI - Pravobranitelj za osobe sa invaliditetom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom da pandemija koronavirusa posebno teško pogađa osobe s invaliditetom koje imaju velikih problema u pristupu zdravstvenoj zaštiti, terapiji i uslugama podrške.
Koronavirus teško pogodio osobe s invaliditetom
 

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je od početka izbijanja pandemije zaraženo 10987 osoba s invaliditetom, od kojih je 446 umrlo.

Pritužbe koje joj pristižu ukazuju na velike teškoće na koje nailaze osobe s invaliditetom u pristupu zdravstvenoj zaštiti, terapijskim i rehabilitacijskim postupcima i dostupnosti asistencije i drugih usluga podrške.

Uz to, osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju često imaju dodatne zdravstvene teškoće koje ih čine visoko rizičnom skupinom pa im je nametnuta stroga višemjesečna izolacija i povlačenje iz društvenog, radnog i obiteljskog života.

Sve to za posljedicu ima pogoršanje mentalnog i fizičkog zdravlja, pa se još jednom pokazalo koliko je nužno uspostaviti sustav u kojemu će zdravstvene, socijalne i druge usluge biti dostupne takvim osobama, bez obzira na vrstu invaliditeta i mjesto gdje žive.

Uz to, platforme za učenje na daljinu često nisu bile pristupačne i učenicima s teškoćama u razvoju, posebice učenicima s komunikacijskim i senzoričkim teškoćama, te učenicima s autizmom i višestrukim teškoćama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.