Ostalo

Određivanje osnovnog uzroka smrti uslijed bolesti COVID-19

Objavljeno 11.01.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upute za određivanje osnovnog uzroka smrti uslijed bolesti COVID-19.
Određivanje osnovnog uzroka smrti uslijed bolesti COVID-19
 

Prema navedenoj uputi WHO-a smrt zbog bolesti COVID-19 definira se kao "smrt koja je posljedica klinički kompatibilne bolesti, u vjerojatnom ili potvrđenom slučaju bolesti COVID-19, osim ako postoji jasan alternativni uzrok smrti koja se ne može povezati s bolesti COVID-19 (npr. trauma).

Između bolesti i smrti ne bi trebalo postojati razdoblje potpunog oporavka od bolesti COVID-19.

Smrt uslijed bolesti COVID-19 ne treba se pripisati nekoj drugoj bolesti (npr. raku) i treba je brojati neovisno o već postojećim stanjima za koje se sumnja da su izazvale težak tijek bolesti COVID-19.

Medicinski dio potvrde o smrti izvor je podataka mortalitetne statistike koja je najstariji sustav prikupljanja zdravstvenih podataka i još uvijek najopsežniji i najpouzdaniji izvor zdravstveno statističkih pokazatelja na kojima se temelji sustav javnozdravstvenog nadzora.

Medicinski dio potvrde o smrti daje etiološko obrazloženje slijeda, vrste i povezanosti događaja koji su rezultirali smrću.

U slučaju smrti od bolesti COVID-19 kao osnovni uzrok navodi se COVID-19 koji je pokrenuo niz događaja, a kao neposredni uzrok smrti najčešće se navodi pneumonija i akutna respiratorna insuficijencija, odnosno akutni respiratorni distres sindrom.

U drugom dijelu potvrde o smrti navode se u redoslijedu prema važnosti sve druge važne bolesti ili stanja koji su pridonijeli nastupanju smrti, čak i kada oni nisu dio slijeda bolesti navedenih u prvom dijelu potvrde o smrti.

U budućnosti se planira uvođenje elektroničke potvrde o smrti, što bi doprinijelo bržem i učinkovitijem izvještavanju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.