Ostalo

Svjetski dan debljine u četvrtak

Objavljeno 04.03.2021.

KBC Rijeka

Cilj obilježavanja Svjetskog dana debljine je povećati razinu osviještenosti cjelokupne populacije o debljini kao kroničnoj bolesti te kao konstantno rastućem javnozdravstvenom problemu i medicinskom izazovu 21. stoljeća.
Svjetski dan debljine u četvrtak
 

Debljina je kronična bolest obilježena prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva u organizmu s negativnim posljedicama po zdravlje, a nastaje zbog dugotrajno prisutnog disbalansa između kalorija unesenih putem prehrane te kalorija potrošenih u vidu tjelesne aktivnosti.

Indeks tjelesne mase (ITM) omjer je tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine izražene u metrima, a o debljini govorimo ukoliko je njegova vrijednost 30 ili više.

Nažalost, debljina ne dolazi sama za sebe, već je udružena s brojnim zdravstvenim komplikacijama/komorbiditetima (npr. povišeni krvni tlak, šećerna bolest tip 2, srčanožilne bolesti, kronična opstruktivna bolest pluća, neki zloćudni tumori, mentalni/psihički poremećaji, bolesti lokomotornog sustava …) koje se razvijaju neprimjetno, podmuklo i postupno tijekom godina.

Povrh značajno povećanog stupnja pobolijevanja (morbiditeta), s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećava se i smrtnost, a značajno opadaju i stupanj funkcionalne sposobnosti te kvaliteta života pojedinca.

U Republici Hrvatskoj svaka je druga osoba prekomjerno uhranjena (ITM iznad 25), a za otprilike svaku petu možemo reći kako je pretila.

Pandemija COVID-a 19 zasigurno će trenutno, ali i dugoročno rezultirati dodatnim porastom broja prekomjerno uhranjenih i pretilih osoba, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu općenito.
Prehrambene navike stanovništva dodatno su se pogoršale za vrijeme pandemije, a razina tjelesne aktivnosti značajno smanjila (kako za vrijeme karantene tako i nakon nje zbog zatvaranja sportskih objekata i sl.), kao i opće psihičko stanje (manjak socijalizacije) te razina motiviranosti za aktivnošću.

Nadalje, debljina je uz povišen krvni tlak, šećernu bolest i stariju životnu dob jedan od temeljnih rizičnih čimbenika za teže kliničke oblike i lošije kliničke ishode koronavirusne infekcije.

Samo neki od mnogobrojnih razloga zbog kojih su pretile osobe podložnije koronavirusnoj infekciji, kao i težim kliničkim slikama COVID-a jesu: alteracije na razini imunološkog sustava, povećana količina i ekspresija ACE-2 (koronavirusni receptor), manjak vitamina D, veća sklonost zgrušavanju krvi te prisutnost komorbiditeta poput povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti.

S obzirom na potonje, trenutno imamo još jedan dodatni razlog za održavanje naše tjelesne mase optimalnom, prvenstveno uz zdrave prehrambene navike, redovitu tjelesnu aktivnost te adekvatnu količinu i kvalitetu sna.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.