Ostalo

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Objavljeno 05.03.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s oko 1.400.000 novooboljelih i 700.000 smrtnih slučajeva godišnje.
Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva
 

U pogledu geografske distribucije, pojavnost ove vrste raka povećala se u industrijaliziranim zemljama s umjerenim i visokim indeksom ljudskog razvoja, a tome doprinosi i bolje bilježenje oboljelih odnosno postojanje populacijskog registra za rak. Svake godine se u 370.000 građana u Europskoj uniji postavi dijagnoza raka debelog crijeva, a 170.000 njih umre. Bolesnici u kojih je ta bolest rano otkrivena (stadij I) imaju šanse za preživljavanje od 90% u usporedbi sa samo 10% kada se otkriju u fazi IV. Unatoč činjenici da se rak debelog crijeva sporo razvija, tijekom razdoblja od osam do deset godina, većina bolesnika i dalje se otkriva u kasnim fazama III i IV. To olakšava slučaj ranog probira, pogotovo jer je liječenje raka u ranoj fazi jeftinije od kasnog stadija, a godišnje bi se u zdravstvenom sustavu država unije moglo ostvariti preko 3 milijarde eura uštede.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih novotvorina, u muškaraca iza raka pluća, a u žena ispred raka dojke. U ukupnom broju novooboljelih od raka, oko 15% muškaraca i 13% žena oboli upravo od raka debelog crijeva. Godišnje se otkrije oko 3.500 novooboljelih, no u preko polovice njih bolest je već proširena u okolne ili udaljene organe. Osobito je visok udio proširenog raka u osoba s rakom rektuma. Naime, djelomičan razlog je kasni odlazak na pregled unatoč simptomima kao što je opstipacija ili vidljiva krv u stolici, ili nepravovremeno upućivanje na pregled osoba koje vidljivo krvare s uvjerenjem da se radi o hemoroidima.

U 2017. godini, rak debelog crijeva je otkriven u 3659 osoba (2143 muškaraca i 1516 žena). U 2019. godini od te bolesti umrlo je 2095 osoba (1258 muškaraca i 837 žena), te je to šesti uzrok smrti u Hrvatskoj. To znači da svaki dan 10 osoba sazna da ima rak debelog crijeva, a 6 umire od ove bolesti.

Poznavanje učinkovitih preventivnih mjera, napredak u terapijskim i dijagnostičkim postupcima (poput polipektomije), poboljšanje kvalitete predoperativne procjene i terapije (radioterapije i kemoterapije), dokazano dovode do smanjenja pobola i smrtnosti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.