Ostalo

Negativne posljedice lockdowna na zdravlje

Objavljeno 06.04.2021.

Medicinski fakultet Split

Istraživači s Medicinskog fakulteta u Splitu utvrdili su negativne učinke lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja.
Negativne posljedice lockdowna na zdravlje
 

Tijekom deset proljetnih dana prošlogodišnjeg zatvaranja zbog covida-19 u Hrvatskoj provedeno je istraživanje na 3027 ispitanika iz opće populacije koji su popunili internetske upitnike o životnim navikama i promjenama raspoloženja prije i tijekom lockdowna.

Rezultate je objavio Croatian Medical Journal.

Sudionici, među kojima je 70% žena, su se češće osjećali uplašeno, obeshrabreno i tužno.

Ukupno se 30% ispitanika udebljalo, a dodatno povećanje rizika je zabilježeno kod žena.

Žene su pušile i povećani broj cigareta te su prijavile nižu učestalost i trajanje tjelesnih vježbi.

Iz ranije literature je poznato kako dugotrajno sjedenje u kući može dovesti do pretjerane tjelesne neaktivnosti, koja je okarakterizirana kao glavni čimbenik rizika za kardiovaskularnu i smrtnost od svih uzroka, a povezana je i s pogoršanjem raspoloženja i mentalnog zdravlja.

Ukupno 96% ispitanika izvijestilo je da poštuje većinu ili sva propisana ograničenja, pri čemu su žene i razina visokog obrazovanja povezani s višim stupnjem poštivanja ograničenja.

Sudionici koji su preživjeli zagrebački potres su razvili simptome PTSP-a, anksioznosti i depresije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.