Muško zdravlje

COVID-19 i erektilna disfunkcija

Objavljeno 10.04.2021.

WebMD

COVID-19 povećava rizik od razvoja erektilne disfunkcije (ED) gotovo šest puta, prema podacima iz studije koja je istraživala povezanost ED i COVID-19 kod mlađih muškaraca.
COVID-19 i erektilna disfunkcija
 

Istraživači s Universita degli Studi di Roma Tor Vergata su utvrdili kako je COVID-19 povezan s gotovo šesterostruko većim rizikom za erektilnu disfunkciju. ED može biti i kratkoročna i dugoročna komplikacija COVID-19.

Studija se temeljila na činjenici da se ED često smatra kliničkim obilježjem narušenog cjelokupnog zdravstvenog stanja, koje često sadrži kardiovaskularne događaje u ranoj dobi. Cilj je bio istražiti međusobnu vezu između COVID-19 i ED te može li ED biti čimbenik rizika za obolijevanje od COVID-19 i da li postojanje COVID-19 predispozicija za razvoj ED.

Istraživači su uzeli u obzir učinke lockdown-a i socijalnog distanciranja psihičko,  i seksualno zdravlje sudionika.

Erektilna funkcija mjerena je Međunarodnim indeksom erektilne funkcije ili Inventarom seksualnog zdravlja za muškarce, koji se često koriste u kliničkim uvjetima. Rezultati su prilagođeni utjecaju anksioznosti i depresije, koji su mjereni priznatim ljestvicama za uporabu u bolesnika s poviješću COVID-19.

Rezultati su pokazali da je prevalencija ED bila značajno veća među muškarcima koji su sami prijavili povijest COVID-19 u usporedbi s odgovarajućom populacijom negativnom na COVID (28% naspram 9,33%).

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.