Ostalo

Obilježen Svjetski dan hemofilije

Objavljeno 18.04.2021.

Društvo hemofiličara Hrvatske

U subotu je obilježen Svjetski dan hemofilije s ciljem podizanja svijesti o toj bolesti koju u Hrvatskoj ima oko 500 osoba.
Obilježen Svjetski dan hemofilije
 

Među kojima je dvjestotinjak s težim oblikom bolesti.

Hemofilija je bolest koju karakterizira smanjena sposobnost zgrušavanja krvi zbog nedostatka jednog od faktora zgrušavanja, što dovodi do čestih krvarenja koja traju značajno duže nego kod zdrave osobe.

Od hemofilije obolijevaju gotovo isključivo muške osobe koje se rađaju s tim poremećajem, dok su žene u pravilu samo prenositeljice gena bez izraženijih simptoma bolesti.

U obilježavanje Svjetskog dana hemofilije su se uključila tri hrvatska grada, pa su tako u subotu navečer osvijetljene crvenom bojom bile Trsatska gradina i lučke dizalice u Rijeci, Fontana na splitskoj Rivi ispred crkve Sv. Franje te zagrebačke fontane u ulici Hrvatske bratske zajednice.

Društvo hemofiličara Hrvatske broji 400 članova i okuplja oboljele i njihove obitelji, liječnike i medicinsko osoblje te brojne stručnjake različitih drugih profila koji svojim radom nastoje unaprijediti i poboljšati kvalitetu života osoba s hemofilijom.

Oboljeli od hemofilije danas su u pravilu na kućnoj terapiji, a zlatni standard predstavlja tzv. profilaksa, odnosno primjena faktora koji pojedinoj osobi nedostaje svakih nekoliko dana neovisno o činjenici postoji li neko krvarenje ili ne.

Razvoj novih terapija je sve intenzivniji pa se uskoro očekuje primjena genske terapije, koja će omogućiti potpuno izlječenje ili stanje u kojem bolest više neće predstavljati problem u svakodnevnom životu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.