Ostalo

Rizik za moždani udar kod oboljelih od koronavirusa

Objavljeno 19.04.2021.

HealthDay

Nalazi australskih znanstvenika s University of Queensland pokazuju kako moždani udar pretrpi 2% pacijenata s COVID-om koji se liječe na odjelima intenzivne skrbi.
Rizik za moždani udar kod oboljelih od koronavirusa
 

Prema podacima prikupljenima od oko 2700 pacijenata, veći rizik za smrt je zabilježen kod oboljelih koji su imali hemoragijski moždani udar prouzročen krvarenjem nego kod onih koji su imali ishemijski moždani udar prouzročen ugruškom.

Pacijenti s hemoragijskim moždanim udarom su imali prosječno peterostruko veći rizik za smrt nego oboljeli od koronavirusa koji nisu imali moždani udar.

U promatranoj skupini je učestalost hemoragijskog moždanog udara bila oko 50% veća nego učestalost ishemijskog moždanog udara.

Rizik je bio najveći u podskupini muškaraca starije životne dobi.

Ranije studije su već povezale infekciju koronavirusom s povećanjem rizika za značajne neurološke komplikacije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.