Ostalo

KBC Rijeka: Novi sustav za vrednovanje doze zračenja

Objavljeno 20.04.2021.

KBC Rijeka

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC Rijeka je u okviru projekta financiranog od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) implementirao napredan Sustav za vrednovanje raspodjele apsorbirane doze u pacijenata liječenih jakosno moduliranom radioterapijom.
KBC Rijeka: Novi sustav za vrednovanje doze zračenja
 

Sustav je uklopljen u dio Programa osiguranja kvalitete vezanog za radijacijsku onkologiju.

Sofisticirana platforma nabavljena je iz proračuna projekta CRO6019 (Verification of the intensity modulated radiotherapy (IMRT) treatment dose delivery-Method development, standardization and implementation) koji Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja vodi i provodi od 2020. godine.

Implementacija rezultata projekta i uporaba novonabavljenog sustava dodatno će pridonijeti kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika koje se u KBC Rijeka koriste za terapiju onkoloških bolesnika.

Ovo je četvrti projekt pod okriljem IAEA vezan za radijacijsku onkologiju koji u posljednjih 10-ak godina provodi Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu do zračenja.

Rezultati svih projekata su implementirani u svakodnevnu kliničku praksu, a uspješnim izvođenjem projekata Zavod je do sada KBC-u Rijeka pribavio opremu vrijednu oko 3 milijuna kuna te omogućio brojne edukacije riječkih medicinskih fizičara u inozemstvu.

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja ustrojbena je jedinica Kliničkog bolničkog centra Rijeka čiji su poslovi vezani za primjenu fizike u medicini.

Oni se u najvećoj mjeri odnose na kvalitetnu, odgovornu i sigurnu uporabu ionizirajućeg zračenja u medicini te primjenu nuklearne magnetske rezonancije u slikovnoj dijagnostici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.