Ostalo

HLK o objavljivanju identiteta darivatelja organa

Objavljeno 20.04.2021.

Hrvatska liječnička komora

Hrvatska liječnička komora je dužna upozoriti kako je otkrivanje identiteta darivatelja i primatelja organa izrijekom zabranjeno Zakonom o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja koji je na snazi od 2012. godine.
HLK o objavljivanju identiteta darivatelja organa
 

Hrvatska medicina je već godinama u europskom i svjetskom vrhu u transplantaciji organa. Poseban uspjeh predstavlja uspostavljanje programa transplantacije pluća u našoj zemlji ovog mjeseca i prije dva dana prva izvedena transplantacija pluća u okviru toga programa. HLK čestita medicinskom timu i liječnicima KBC Zagreb na velikom stručnom uspjehu koji svjedoči o vrhunskoj kvaliteti hrvatskog liječništva. Međutim, posljednjih dana u javnosti su objavljeni podaci o darivateljima organa.

Zakon vrlo jasno propisuje da nije dozvoljeno otkrivati identitet darivatelja niti primatelja organa, a odnosi se na sve građane, a ne samo na zdravstvene djelatnike ili samo na liječnike. Hrvatska, kao članica Eurotransplanta - međunarodne organizacije za koordinaciju transplantacija, treba voditi računa o privatnosti primatelja i darivatelja organa.

HLK naglašava da objava imena i prezimena nije jedini način otkrivanja identiteta, već da i podaci poput okolnosti događaja, a koji se spominju u vezi s darivateljem ili primateljem organa, mogu nedvojbeno otkriti o kojoj osobi je riječ.

Liječnici su, osim dužnosti poštovanja Zakona o presađivanju ljudskih organa, dužni, kao što propisuje Zakon o liječništvu i Kodeks medicinske etike i deontologije, čuvati liječničku tajnu.

Posljedice nezakonitog i neetičnog otkrivanja podataka o darivatelju i primatelju organa mogu biti višestruke: psihičke posljedice u primatelja organa, psihičke posljedice u obitelji darivatelja organa, stigmatizacija primatelja, kao i uznemiravanje primatelja ili obitelji darivatelja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.