Ostalo

Svjetski dan astme u srijedu

Objavljeno 05.05.2021.

Hrvatsko torakalno društvo

Od astme u Hrvatskoj boluje oko 250000 osoba boluje od astme, a iako je riječ o kroničnoj bolesti redovito korištenje terapije i suradnja s liječnicima omogućuje normalan život.
Svjetski dan astme u srijedu
 

Svaki drugi oboljeli ima nekontroliranu bolest, što ima posljedice i na njegovu obitelj, zdravstveni sustav i ekonomsku situaciju.

Stoga je važno s liječnikom napraviti detaljnu anamnezu sa ciljem definiranja učinkovite terapije.

Kontrola bolesti može se postići edukacijom pacijenata i ostalih dionika zdravstvenog sustava te korištenjem kvalitetnih terapija.

U sklopu Klinike za plućne bolesti Jordanovac bolesnicima je dostupna plućna rehabilitacija kojoj je cilj naučiti astmatičare prepoznati pogoršanje bolesti da bi mogli na vrijeme reagirati i javiti se liječniku.

Pacijenti savladavaju tehnike disanja i pojačavaju fizičku aktivnost, te se educiraju o pravilnom uzimanju lijeka.

Rehabilitacija već nakon tri tjedna pokazuje rezultate, a bolesnik ima priliku živjeti kao da je bez astme.

Najnovije smjernice ukazuju kako oboljeli od astme nisu pod povećanim rizikom od zaraze covidom-19, no bolesnici koji učestalo koriste bronhodilatatore ili velike količine kortikosteroida su ipak u ugroženoj skupini.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.