Ostalo

Ugradnja DBS uređaja i u KBC Rijeka

Objavljeno 06.05.2021.

KBC Rijeka

U utorak je u KBC Rijeka po prvi put uspješno ugrađen DBS (deep brain stimulation - duboka mozgovna stimulacija) uređaj sličan pacemakeru kod kojeg su elektrode postavljene u ciljna mjesta u mozgu i spojene s pulsnim generatorom u prsištu koji generira visokofrekventnu elektrostimulaciju.
Ugradnja DBS uređaja i u KBC Rijeka
 

Tim koji je izveo zahvat predvodio je prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava u suradnji s doc. dr. Vladimirom Vuletić, predstojnicom Klinike za neurologiju KBC Rijeka i prof. dr. Darkom Ledićem i njegovim timom s Klinike za neurokirurgiju KBC Rijeka.

"U COVID pandemiji ugroženi su i pacijenti kojima treba hitna zamjena neurostimulatora i stoga mogu samo zahvaliti svima u KBC Rijeka koji su sudjelovali u organizaciji ovog zahvata i iskreno se nadam da je to samo začetak suradnje KB-a Dubrava i Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. Naime, velika nam je želja da pomognemo u uspostavi robotskog sustava RONNA u KBC Rijeka, što će dodatno podići standard liječenja bolesnika", poručio je profesor Darko Chudy nakon uspješno izvedenog zahvata koji je trajao oko sat vremena.

Dubinska mozgovna stimulacija postala je vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti (PB), distonijom i esencijalnim tremorom (ET) kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost.

DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatskoj 2000. godine zahvaljujući profesoru Chudyju, a ugradnja je prije pandemije COVID-a bila pretežno na Zavodu za neurokirurgiju KB Dubrava gdje su se na ovaj način liječili bolesnici iz cijele regije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.