Ostalo

Uređaj za neinvazivnu dijagnostiku bolesti jetre u KBC Rijeka

Objavljeno 07.05.2021.

KBC Rijeka

KBC Rijeka dobio je, kao prva ustanova u ovom dijelu Europe, na besplatno korištenje tijekom dvije godine najnoviji uređaj tranzijentne elastografije - FibroScan.
Uređaj za neinvazivnu dijagnostiku bolesti jetre u KBC Rijeka
 

Vrijedan uređaj francuske tvrtke Echosens instaliran je na Zavodu za gastroenterologiju riječkog KBC-a.

Novi uređaj će biti od velike je pomoći u dijagnostici NAFLD-a, odnosno nealkoholne masne bolesti jetre koja pogađa sve veći broj pacijenata i smatra se tihom epidemijom 21. stoljeća i rastućim javnozdravstvenim problemom.

Sada je moguće brzo, bezbolno i točno odrediti stupanj steatoze (masti) i stupanj fibroze ("ožiljaka") jetre.

Pomoću ovog aparata koji ima dodatnu sondu za slezenu, moguće je prepoznati i koji bolesnici imaju portalnu hipertenziju, odnosno koji imaju povišen tlak u krvnim žilama jetre.

Brojna su klinička istraživanja u tijeku i u završnim fazama te se lijekove za ovu bolest jetre očekuje za dvije do tri godine.

Za sada je jedini način liječenja prevencija, rana detekcija, prepoznavanje komplikacija te liječenje komponenata metaboličkog sindroma - regulacija šećerne bolesti i krvnog tlaka, odnosno pravilna prehrana, tjelovježba te redukcija tjelesne mase.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.