Ostalo

Obilježen Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Objavljeno 08.05.2021.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se u Hrvatskoj 5. svibnja s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o pitanjima s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s cerebralnom paralizom.
Obilježen Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom
 

U svijetu živi oko 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom koje su često "nevidljive" u društvu te isključene iz zajednice.

Cerebralna paraliza je stanje koje nastaje nakon oštećenja mozga kod novorođenčeta i povezana je s raznim stupnjevima invaliditeta te je najčešći uzrok težih neuromotoričkih odstupanja u djece.

Definira se kao grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja, uzrokovana razvojnim poremećajem ili oštećenjem nezrelog mozga.

Pojam "cerebralna" odnosi se na mozak, a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja.

Oštećenje mozga nastaje prije, za vrijeme ili nakon porođaja, može biti različitog intenziteta i na različitim lokacijama u mozgu, a ovisno o lokaciji javljaju se i simptomi.

Često je prate intelektualne teškoće, problemi s vidom, sluhom, govorom, učenjem, epilepsija i druge poteškoće.

Višestruki poremećaji prisutni su kod više od 25% osoba s cerebralnom paralizom.

Spastični oblik cerebralne paralize je najčešći, čak u 80-90% slučajeva.

Ostali oblici su ataksični, distoni i miješani.

U podršku i brigu o osobama s cerebralnom paralizom uključeno je oko 350 milijuna osoba.

U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano više od 5000 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze.

Prevalencija ovog poremećaja je u dječjoj dobi 2,1/1000 što je u rasponu vrijednosti prema međunarodno zabilježenim prevalencijama (2-3 promila).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.