Ostalo

Europski tjedan mentalnog zdravlja

Objavljeno 11.05.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europski tjedan mentalnog zdravlja se ove godine obilježava od 10. do 16. svibnja.
Europski tjedan mentalnog zdravlja
 

Cilj ove inicijative koju je pokrenula europska organizacija Mental Health Europe je podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca.

Obilježavanje i promicanje mentalnog zdravlja u svibnju dugogodišnja je svjetska tradicija.

U SAD se još od 1949. godine obilježava svibanj kao Mjesec mentalnog zdravlja.

Nadalje, tjedan mentalnog zdravlja se u Kanadi obilježava u prvom tjednu u svibnju već 70 godina, a u Ujedinjenom kraljevstvu u trećem tjednu svibnja već 20-ak godina.

Projekt Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove će godine tijekom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja potaknuti na osvještavanje važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđivanju ne samo tjelesnog nego i mentalnog zdravlja.

Cilj je osvijestiti široki raspon pozitivnih učinaka tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđivanju mentalnog zdravlja i psihičke dobrobiti te potaknuti na razgovor i podjelu osobnih primjera raznih oblika tjelesne aktivnosti i brige o mentalnom zdravlju.

Mentalno zdravlje je neizostavan dio sveukupnog zdravlja, a dobro mentalno zdravlje je mnogo više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje je stanje dobrobiti (blagostanja) u kojem pojedinac ostvaruje svoj puni potencijal, može se nositi s normalnim stresnim životnim situacijama, može produktivno raditi i doprinositi svojoj zajednici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.