Ostalo

Živjeti zdravo: Nove pješačke staze i parkovi

Objavljeno 12.05.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U svim hrvatskim županijama su u sklopu HZJZ-ova projekta "Živjeti zdravo" otvorene hodačke staze i parkovi koji će biti na raspolaganju građanima za aktivnosti na otvorenom.
Živjeti zdravo: Nove pješačke staze i parkovi
 

Cilj je potaknuti ljude, posebno one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i naprave veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja.

Ideja je da se pješačke staze idućih godina proširi i na ostale gradove u županijama.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina značajni su čimbenik rizika za razvoj pet vodećih kroničnih bolesti, od kojih u Hrvatskoj obolijeva i umire preko 90% ljudi.

Višak kilograma predstavlja i značajan rizik za razvoj težih oblika covida-19.

Uređenje staza i parkova financirano je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a stajalo je 2,5 milijuna kuna.

Na uređenim hodačkim stazama i u parkovima nastavit će se redovito provoditi aktivnosti "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku".

Uz pješačke staze postavljene su sprave za vježbanje, klupe za sjedenje i klupe za dojenje te je olakšan pristup osobama s invaliditetom.

U parkovima će volonteri organizirati razne aktivnosti radi usvajanja navike da se slobodno vrijeme provodi na otvorenom uz djecu i obitelj.

HZJZ provodi program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda i traje od 2016. do 2022. godine.

Projektom se želi senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, a sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.