Ostalo

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Objavljeno 13.05.2021.

Hrvatska komora medicinskih sestara

U proteklih nešto više od godinu dana je 8200 medicinskih sestara bilo zaraženo koronavirusom, istaknuto je povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara.
Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara
 

Riječ je o četvrtini ukupnog broja sestara u Hrvatskoj.

Prema procjenama, u bolničkom sustavu nedostaje oko 4000 medicinskih sestara, a situaciju dodatno otežava trend odlazaka sestara i tehničara u inozemstvo i mirovinu.

Za rješavanje ovog problema iz komore predlažu 50%-tno povećanje upisnih kvota te proglašavanje zanimanja medicinske sestre i cijele profesije deficitarnima.

Na Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obilježena je i 100. godišnjice Škole za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu.

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara se obilježava 12. svibnja u spomen na datum rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Medicinske sestre i tehničari su daleko najbrojnija profesionalna skupina u hrvatskom zdravstvenom sustavu te čine više od polovice ukupnog broja zdravstvenih djelatnika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.