Ostalo

Eksperimentalno liječenje pacijenta oboljelog od koronavirusa

Objavljeno 17.05.2021.

Specijalna bolnica Sv. Katarina

Tim znanstvenika i liječnika predvođenih prof. Draganom Primorcem iz Specijalne bolnice Sv. Katarina je u suradnji sa znanstvenicima iz slovenskih biotehnoloških tvrtki Educell i Biobanka objavio prikaz slučaj uspješnog eksperimentalnog liječenja pacijenta oboljelog od teškog oblika bolesti COVID-19.
Eksperimentalno liječenje pacijenta oboljelog od koronavirusa
 

Eksperimentalno liječenje provedeno je u KBC Split postupkom transplantacije alogenih (od imunosno neistovjetnog donora) mezenhimalnih matičnih stanica izdvojenih iz koštane srži zdravog donora.

To je prvi takav postupak primijenjen u Hrvatskoj.

Ovaj pionirski postupak liječenja je u svijetu do sada uspješno primijenjen u svega nekoliko slučajeva.

Prikaz slučaja oboljelog s teškim oblikom covida-19 i razvijenim akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS) kao glavnom komplikacijom bolesti, objavljen je u znanstvenom časopisu Croatian Medical Journal (CMJ).

Usprkos kvalitetnoj i pravovremenoj skrbi, pacijent je razvio tešku kliničku sliku covida-19 s akutnim respiratornim distres sindromom, nakon čega je intubiran i stavljen na respirator.

Budući da su sve dostupne terapijske opcije bile iscrpljene te s obzirom na opsežnost upalnih promjena koje su zauzimale gotovo cijela pacijentova pluća, nadležni liječnički tim odlučio je pokušati pomoći pacijentu primjenom mezenhimalnih matičnih stanica.

Postupak transplantacije mezenhimalnih matičnih stanica je rađen tri puta u razmaku od nekoliko dana, a tijekom svakog postupka ordinirano je 106 mezenhimalnih matičnih stanica po kilogramu tjelesne mase pacijenta.

Nakon postupka transplantacije mezenhimalnih matičnih stanica kliničko stanje bolesnika se značajno popravilo te je nedugo nakon primjene treće doze mezenhimalnih matičnih stanica bio skinut s respiratora te zatim prebačen s intenzivne skrbi na regularni odjel.

Povoljne promjene u kliničkoj slici pacijenta bile su praćene i mjerenjem ciljanih biokemijskih biljega.

Nakon uspješnog bolničkog liječenja pacijent je otpušten na kućno liječenje.

U liječenje pacijenta kao i u eksperimentalnu primjenu mezenhimalnih matičnih stanica uz prof.dr.sc. Primorca, bili su uključeni doc.dr.sc. Sanda Stojanović Stipić, Dr. Mileva Frankić, prof.dr.sc. Ivo Ivić, doc.dr.sc. Daniela Marasović Krstulović iz KBC Split, dr.sc. Marko Strbad, dr.sc. Lenart Girandon i dr.sc. Ariana Barlič iz Educell-a i Biobanke, doc.dr.sc. Irena Jukić i dr.sc. Ana Hećimović iz Hrvatskog Zavoda za transfuzijsku medicinu, dr.sc. Beata Halassy iz Laboratorija za imunokemiju i biokemiju Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu te dr. Vid Matišić i dr. Vilim Molnar iz Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.