Treća dob

Veza dijabetesa tipa 1 i demencije

Objavljeno 04.06.2021.

HealthDay

Pacijentima s dijabetesom tipa 1 koji imaju poteškoća s kontrolom koncentracije šećera u krvi prijeti veći rizik za demenciju, objavili su istraživači s University of California.
Veza dijabetesa tipa 1 i demencije
 

Znanstvenici naglašavaju kako je povećanje rizika zabilježeno i kod ispitanika s ekstremno visokim koncentracijama šećera u krvi, kao i kod onih s ekstremno niskim koncentracijama šećera u krvi.

Podaci objavljeni u stručnom časopisu Neurology su prikupljeni u razdoblju od 7 godina od oko 2800 ispitanika prosječne dobi 56 godina.

Kod osoba koji su učestalo imali prenisku koncentraciju šećera u krvi je rizik za demenciju bio veći za prosječno 75%, dok je osobama koje su često imale previsoku koncentraciju šećera u krvi rizik za demenciju bio više nego dvostruko veći od prosjeka.

Šesterostruko veći rizik za demenciju je uočen kod ispitanika koji su povremeno imali i prenisku i previsoku koncentraciju šećera u krvi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.