Ostalo

Obilježen Svjetski dan darivatelja krvi

Objavljeno 14.06.2021.

Hrvatski Crveni križ

Hrvatski Crveni križ (HCK) je povodom Svjetskog dana darivatelja krvi podsjetio javnost na važnost darivanja krvi.
Obilježen Svjetski dan darivatelja krvi
 

Broj darivatelja se u pandemijskim okolnostima smanjio za 10%.

HCK ističe kako se akcije darivanja krvi što ih organiziraju njegova društva odvijaju redovito uz poštivanje epidemioloških mjera.

Napominje kako je cilj i ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi podizanje globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju, a za što je ključan doprinos dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Obilježavanje ovoga dana prilika je za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu, napominje HCK i dodaje kako dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata.

Ističe kako je potreba za krvlju univerzalna, ali nije pristup krvi za sve one koji je trebaju.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je "Darujte krv, očuvajte život", jer poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju.

Napominje i kako će posebna usredotočenost ovogodišnje kampanje biti uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.