Ostalo

HLK osudila priopćenje Hrvatske udruge ugovornih ordinacija

Objavljeno 19.07.2021.

Hrvatska liječnička komora

Hrvatska liječnička komora (HLK) je osudila neznanstvene tvrdnje i nestručne stavove Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv covida-19 nisu znanstveno dokazani.
HLK osudila priopćenje Hrvatske udruge ugovornih ordinacija
 

Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga HUUGO je u priopćenju pokazala zabrinjavajuću razinu nepoznavanja rezultata znanstvenih istraživanja i relevantnih propisa, priopćili su iz HLK-a.

Iz poziva da se "objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva" koji je u ime HUUGO-a putem facebooka i službenim dopisima uputila predsjednica udruge Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato niti s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv covida-19 objavljenih u posljednjih godinu dana, upozorava HLK.

Ta su istraživanja dokazala djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i izuzetno visoku djelotvornost u sprječavanju teške bolesti i smrti, dok regulativna tijela redovito objavljuju i obnavljaju preporuke i stavove o cjepivima, a nacionalna i međunarodna stručna medicinska društva izdaju brojne preporuke, stručne smjernice i procjene učinkovitosti cjepiva.

Liječnička komora podsjeća da je obveza i dužnost svake liječnice i liječnika da se kontinuirano stručno usavršava i prati relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu.

"Nevjerojatno je da je to obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjelo promaknuti vodstvu HUUGO-a. Iz obraćanja medijima također proizlazi da vodstvo ne posjeduje nužna temeljna znanja o procesu odobravanja cjepiva i lijekova u EU i Hrvatskoj", navodi HLK.

Naime, uvjetno odobrenje, kakvo su dobila cjepiva protiv covida-19, u EU je uobičajen postupak odobravanja lijekova i cjepiva, a standardi sigurnosti za lijekove i cjepiva iznimno su visoki i kod uvjetnog i kod konačnog odobrenja.

"Nikada se niti jedan lijek nije ovako intenzivno pratio kao što se sada prate ova cjepiva kroz epidemiološke baze podataka o 138 milijuna ljudi", naglašava HLK.

Komora također upozorava i javnost i liječnike koji vode HUUGO kako je njihova tvrdnja da postoji EU ili hrvatski propis koji traži da klinička testiranja cjepiva traju pet godina - neistinita.

"Stručno neodgovoran istup vodstva ove udruge, sa stavovima neutemeljenima na znanstvenim činjenicama, ruši povjerenje kako u liječnike primarne zdravstvene zaštite, tako i u liječnike općenito. Ovakve netočne i znanstveno neutemeljene izjave otežavaju ostvarenje što više razine cijepljenosti hrvatskih građana", upozorava HLK.

HLK se pita znaju li uopće članovi udruge što radi vodstvo i slažu li se s ovakvim znanstveno neutemeljenim, a javnozdravstveno štetnim priopćenjem. Zbog toga poručuje da će nadležna povjerenstva HLK-a zatražiti očitovanje od vodstva HUUGO-a.

Komora ističe da je cijepljenje jedini izlaz iz pandemije i "svjetlo povratka u normalan život", te sve hrvatske građane koji nemaju medicinske kontraindikacije poziva da se cijepe.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.