Ostalo

65% odraslih osoba u Hrvatskoj ima višak kilograma

Objavljeno 23.07.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Dok je 34% odraslih koji su živjeli u Republici Hrvatskoj u 2019. godini imalo normalnu tjelesnu masu prema njihovom indeksu tjelesne mase (ITM), gotovo dvije trećine (65%) imalo je prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu (42% prekomjernu tjelesnu masu i 23% debljinu), a 1% je pothranjenih.
65% odraslih osoba u Hrvatskoj ima višak kilograma
 

ITM je mjera tjelesne mase osobe s obzirom na njenu visinu koja je razmjerno dobro povezana s udjelom masti u tijelu.

Uz iznimku onih starijih od 75 godina, što je viša dobna skupina to je i veći udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom: najniži udio zabilježen je među odraslima u dobi od 18 do 24 godine (27%), dok je među onima koji su u dobi od 65 do 74 godine zabilježen najviši udio (79%).

Slično je i kada gledamo samo udio onih s debljinom (6% naprema 29%).

Uzorak je također jasan s obzirom na razinu obrazovanja- udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom pada kako raste razina obrazovanja.

Dok je u 2019. godini udio odraslih s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom među onima s niskom razinom obrazovanja bio 73%, među onima sa srednjom razinom obrazovanja bio je 66%, a među onima s visokom razinom obrazovanja 53%.

Udio osoba s debljinom također pada s razinom obrazovanja, od 33% odraslih s niskom i 23% sa srednjom do 14% odraslih s visokom razinom obrazovanja.

Udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom značajno se razlikuje u pojedinim državama članicama Europske unije.

Najviši udjeli zabilježeni su u Hrvatskoj i Malti, gdje je 65% odraslih osoba imalo prekomjernu tjelesnu masu u 2019. godini.

S druge strane, najniži udjeli zabilježeni su u Italiji (46%), Francuskoj (47%) i Luksemburgu (48%).

U svim državama članicama Europske unije su u 2019. godini zabilježeni viši udjeli prekomjerne tjelesne mase ili debljine među muškarcima u usporedbi sa ženama.

Najveće razlike zabilježene su u Luksemburgu (59% muškaraca prema 38% žena), Češkoj (70% prema 51%) i Cipru (59% prema 41%).

I u Hrvatskoj je zabilježena velika razlika po spolu, 73% muškaraca imalo je prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu u odnosu na 59% žena.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.