Ostalo

Putovnice za osobe s poremećajem iz spektra autizma u KBC Rijeka

Objavljeno 26.07.2021.

KBC Rijeka

KBC Rijeka je predstavio bolničke putovnice, novi nestandardni dokument koji sažima ključne informacije o pojedinom zahtjevnom pacijentu.
Putovnice za osobe s poremećajem iz spektra autizma u KBC Rijeka
 

Plave putovnice formata A6 za sada su namijenjene prije svega osobama s poremećajem iz spektra autizma i sadrže informacije o načinu na koji ta osoba komunicira, posebno u slučaju kad ne govori ili se služi slikovnim znakovima.

Riječ je o projektu koji značajno doprinosi kvaliteti zdravstvene skrbi i predstavlja primjer suradnje KBC-a sa zajednicom jer je ostvaren posredstvom Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika.

Ova iskaznica koja se izdaje uz suglasnost bolesnika kako bi ga se lakše identificiralo prvi je takav projekt u Hrvatskoj, a interes za njega su već iskazale i druge zdravstvene ustanove u zemlji.

Bolnička putovnica rezultat je rada Zavoda za palijativnu medicinu.

Intervjuom roditelja i skrbnika osoba s autizmom u bolničku putovnicu unose se podaci kako i s kim pacijent komunicira, što dopušta, kako izvesti pojedini pregled, koje instrumente i zahvate pacijent neće podnijeti.

Iz podataka se može saznati i o načinu na koji pacijent pokazuje uznemirenost ili bol, odnosno što ga može umiriti.

Uz pristanak roditelja svi su podaci sadržani u personaliziranoj bolničkoj putovnici i vidljivo istaknuti u bolničkom kartonu koji je dostupan isključivo ovlaštenim medicinskim djelatnicima te im koriste pri pružanju adekvatne skrbi.

U inicijalnoj fazi projektom putovnice obuhvaćeno je 60-ak pacijenata, a taj će broj dalje rasti u nastojanju da se obuhvati što veći broj pacijenata jer više od 600 pacijenata s autizmom prima zdravstvenu skrb u KBC Rijeka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.