Treća dob

Veza onečišćenog zraka i demencije

Objavljeno 27.07.2021.

HealthDay

Smanjenje prisutnosti čestica onečišćenja u zraku je moguće povezati sa smanjenjem rizika za demenciju, objavili su američki znanstvenici.
Veza onečišćenog zraka i demencije
 

Za potrebe desetogodišnje studije provedene na University of Southern California je praćeno oko 2200 žena u dobi od 74 do 92 godine.

Istraživači su pratili kognitivne sposobnosti ispitanica kroz godine te dobivene podatke uspoređivali s podacima o kvaliteti zraka u područjima u kojima su sudionice istraživanja živjele.

Pokazalo se kako je rizik za demenciju kod praćenih žena padao za 26% na svakih 10% poboljšanja kvalitete zraka.

Ispitanice koje su živjele u područjima s najčišćim zrakom su imale rizik za demenciju usporediv s onim kod 2-3 godine mlađih žena.

Uočena veza kvalitete zraka i rizika za demenciju je bila neovisna o dobi ili stupnju obrazovanja sudionica istraživanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.