Ostalo

Nova mogućnost liječenja neoperabilnog raka gušterače

Objavljeno 28.07.2021.

Ministarstvo zdravstva

Pacijenti koji boluju od neoperabilnog raka gušterače od sada će se moći liječiti preko uputnice, na teret zdravstvenog osiguranja, najsuvremenijom metodom u Specijalnoj bolnici Radiochirurgija.
Nova mogućnost liječenja neoperabilnog raka gušterače
 

U posljednjih pet godina je u Hrvatskoj godišnje od raka gušterače obolijevalo oko 800 osoba, a vrlo visoka stopa smrtnosti počela se iz godine u godinu smanjivati.

Rezultati stručnog tima Specijalne bolnice Radiochirurgija Zagreb pokazuju da je tamo godišnje izvedeno od 30 (2017.) do 69 (2020.) radiokirurških zahvata na pankreasu.

U tom razdoblju je broj preživjelih osoba udvostručen, što je Hrvatsku za 2020. godinu svrstalo na šesto mjesto uspješnosti među svim zemljama EU.

Svim tretiranim pacijentima u toj bolnici produljen je životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se povećava, a 49% pacijenata je još uvijek živo.

U poduzimanim radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka, što omogućuje najsuvremenija oprema koja se koristi u toj ustanovi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.