Ostalo

Obilježen Svjetski dan hepatitisa

Objavljeno 29.07.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U srijedu, na Svjetski dan hepatitisa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je provodila kampanju "Hepatitis ne može čekati".
Obilježen Svjetski dan hepatitisa
 

Cilj kampanje je naglasiti potrebu za ubrzavanjem napora u eliminaciji hepatitisa koji su usporeni zbog pandemije koronavirusa.

Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetreno tkivo, a uzrokuju ih virusi hepatitisa A, B, C, D i E koji mogu prouzročiti akutnu ili kroničnu bolest. Akutni hepatitis je iznenadna upala jetre, može biti teška, ali traje kraće vremensko razdoblje, dok je kronični hepatitis stanje trajne upale jetre, duže od šest mjeseci.

Najčešći uzroci smrti su tipovi B i C, od kojih godišnje život izgubi 1,4 milijuna ljudi.

Aktivnosti koje pridonose eliminaciji hepatitisa su podizanje svijesti stanovništva, edukacija i informiranje, testiranje i pravovremeno dijagnosticiranje, liječenje, ciljane prevencije koje se odnose na rutinsko cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih derivata u sustavu zdravstvene zaštite, te prevencija rizičnog korištenja droga.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje da zajedno rade na uklanjanju virusnog hepatitisa kao prijetnje javnom zdravlju do 2030. godine.

Istaknuto je kako se sva novorođena djeca trebaju cijepiti protiv hepatitisa B nakon rođenja, a nakon čega slijede još najmanje dvije dodatne doze. Navodi se kako se sve trudnice trebaju rutinski testirati na hepatitis B, HIV i sifilis te se po potrebi liječiti.

Virusni hepatitis osmi je najveći svjetski ubojica, ispred HIV/AIDS, turberkuloze i malarije.

Hepatitisi se razlikuju po načinima prijenosa, dužini inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u kroničnu upalu, odnosno kronični hepatitis i razvoju teških komplikacija kao što su ciroza i karcinom jetre.

Kao najopasniji simptom hepatitisa, navodi se kako osoba može biti zaražena, a da to ni ne zna. U blagoj formi simptomi su umor, tupa bol ispod desnog luka rebra, gubitak apetita, bol u mišićima i tetivama, proljev, povraćanje te rijetko i žutica.

Testirati na hepatitis se trebaju osobe koje uzimaju ili su uzimale opojne droge putem injekcije ili "šmrkanjem", djeca majki zaraženih HCV-om, osobe rizičnog seksualnog ponašanja, osobe na dijalizi, hemofiličari, te osobe koje su primale transfuziju ili su liječene krvnim derivatima prije travnja 1993. godine.

Stručnjaci pozivaju na testiranje i sprječavanje posljedica na vrijeme s obzirom na to da je hepatitis C izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.