Ostalo

Većina pacijenata na respiratoru nije cijepljena

Objavljeno 03.09.2021.

Ministarstvo zdravstva

Od 117 oboljelih od covida-19, koji su u proteklih 10 tjedana bili na respiratoru, njih 110 nije bilo cijepljeno, objavilo je Ministarstvo zdravstva.
Većina pacijenata na respiratoru nije cijepljena
 

U tjednu od 23. do 30. kolovoza otkriveno je novih 4140 pozitivnih osoba, a među njima 86,16% nije bilo cijepljeno.

Bolničke ustanove sukladno razvoju epidemiološke situacije postupno povećavaju kapacitete za prijem pacijenata, a s ravnateljima bolnica dogovorena je pripravnost svih bolnica na području Zagreba.

Uz KB Dubrava i dalje će vodeću ulogu u zbrinjavanju pacijenata zaraženih covidom-19 imati Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Specijalna bolnica za plućne bolesti i KBC Zagreb, a u slučaju većeg broja teže oboljelih kapaciteti će biti osigurani u KBC Sestre milosrdnice, dok će KB Dubrava nastaviti s pružanjem zdravstvene zaštite i necovid pacijentima.

U četvrtom valu se u odnosu na treći val bilježi niža prosječna dob hospitaliziranih.

Uočava se dva do tri puta veći udio djece u ukupnom broju hospitaliziranih.

U zdravstvenom sektoru je zaključno s 30. kolovozom cijepljeno 83,17% liječnika te 60,84% medicinskih sestara i tehničara.

U populaciji starijoj od 65 godina je cijepljeno 69,5% osoba jednom dozom, a 65,8% osoba s dvije doze.

Pritom udio cijepljenih pada u dobnim skupinama od 75 godina i više, pa će jedan od prioriteta biti novi model cijepljenja s fokusom na stariju populaciju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurali su sve potrebne informatičke i stručne predradnje, pa je od idućeg tjedna sve spremno za početak cijepljenja u ljekarnama širom Hrvatske.

Jedan dan bolničkog liječenja covid pacijenta, koji u bolnici prosječno boravi 20 dana, u prosjeku košta više od 11000 kuna.

Liječenje covid pacijenata i njihovo bolovanje, bez ostalih troškova, državu su dosad koštali 2,7 milijardi kuna.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.