Ostalo

Poziv na oprez u prometu uoči početka školske godine

Objavljeno 03.09.2021.

Ministarstvo unutarnjih poslova

Uoči početka škole u koje je upisano i 40000 prvašića, policija je najavila akcije te pozvala roditelje, djecu i vozače na oprez u prometu.
Poziv na oprez u prometu uoči početka školske godine
 

Unatrag deset godina je na hrvatskim prometnicama smrtno stradalo 69 djece, a ozlijeđeno ih je 9481.

Ovogodišnje stanje sigurnosti u prometu karakterizira povećanje broja svih pokazatelja, za što je zaslužan gušći promet, povratak stranih turista te poboljšana epidemiološka situacija.

Ministarstvo unutarnjih poslova već niz godina poduzima brojne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti usmjerene na zaštitu djece u prometu od kojih je najpoznatija akcija "Poštujte naše znakove".

U policiji ističu da je zabrinjavajuće što djeca danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Pokazalo se da roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti, što je problem na koji će se, uz ostalo dalje usmjeravati djelovanje policije.

Lani je na cestama smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, poginulo šestero djece.

Policija je najavila da će za vrijeme provođenja akcije pojačano nadzirati nedisciplinirane vozače koji ne poštuju prednost prolaska pješaka, sankcionirati nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, pojačano mjeriti brzinu i kažnjavati vozače koji ne poštuju ograničenja, a u akciji će u zonama škola raditi i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Uz to će, u rujnu, posebice u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati prilazne ceste u blizini škola radi što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Također će na dvadesetominutnim predavanjima u prvim razredima osnovnih škola upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, dijeliti učenicima promidžbeni materijal i sudjelovati na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.