Ostalo

Nova kampanja o sigurnosti hrane

Objavljeno 14.09.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatska je jedna od šest europskih zemalja u kojima je pokrenuta edukativna kampanja "EU bira sigurnu hranu".
Nova kampanja o sigurnosti hrane
 

Njezin je cilj povećati informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica te ukazati na visoke EU standarde vezane uz sigurnost hrane.

Iza tih procesa stoje znanstvenici okupljeni oko najvišeg savjetodavnog tijela Europske unije u području sigurnosti hrane - Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), koji svojim radom jamče da je hrana na europskom tlu, pa tako i na hrvatskom tržištu, sigurna za konzumaciju.

Kampanju su pokrenule EFSA i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ostalih partnera.

Kampanjom će se povećati informiranost građana o načinima tumačenja deklaracija, čuvanja i pripremanja namirnica s ciljem smanjenja akrilamida u hrani, pravilnog održavanja higijene hrane, odabira namirnica temeljem preporučenih hranjivih vrijednosti te gdje pronaći informacije o alergenima koji se nalaze u hrani.

Europski sustav sigurnosti hrane smatra se jednim od najsigurnijih na svijetu.

EFSA surađuje s vrhunskim znanstvenicima, a EFSA-ini stručnjaci podijeljeni su u deset znanstvenih panela, ovisno o područjima.

U svakom panelu sudjeluje 21 vodeći europski znanstvenik, a paneli formiraju i svoje radne skupine koje se sastoje od stručnjaka iz zemalja članica sukladno podtemi koja se obrađuje.

U okviru kampanje izrađena je posebna mrežna stranica EUChooseSafeFood na kojoj potrošači mogu pronaći informacije o najrelevantnijim temama iz područja sigurnosti hrane, lako razumljive savjete i smjernice za pripremu hrane.

Kako bi što veći broj potrošača bio informiran i educiran o sigurnosti hrane, kampanju podržava i niz partnera koji svojom stručnošću doprinose njezinoj vidljivosti te će putem vlastitih kanala učiniti ove materijale dostupnima i osvijestiti potrošače gdje mogu pronaći relevantne savjete i smjernice.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.