Ostalo

UV robot za dezinfekciju u KBC Rijeka

Objavljeno 24.09.2021.

KBC Rijeka

U četvrtak je na sušačkom lokalitetu prezentiran i u rad pušten prvi robot za dezinfekciju u KBC Rijeka.
UV robot za dezinfekciju u KBC Rijeka
 

Robot je dizajniran kao dodatak postojećim ciklusima čišćenja kako bi se smanjilo širenje bolničkih infekcija, zaraznih bolesti, virusa, bakterija i drugih tipova štetnih organskih mikroorganizama.

Robot ima autonomni pogon i emitira koncentrirano UV-C svjetlo na predefinirane zaražene točke u sobama za pacijente i/li operacijskim salama u bolnicama te na taj način dezinficira prostor i ubija bakterije odnosno viruse na svim izloženim površinama.

Rezultati testiranja robota pokazali su da izloženost zračenju u trajanju od 10 minuta ubija do 99,9% bakterija koje se uobičajeno mogu pronaći u bolnicama.

Robot postiže veću učinkovitost dezinfekcije i ima manji utjecaj na radne procese osoblja za čišćenje u usporedbi s postojećim rješenjima, primjerice ubrzava dezinfekciju prostorija za 12 puta.

Robotom za dezinfekciju upravlja se pomoću aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu.

Europska komisija otkupila je 200 robota za dezinfekciju od danske tvrtke UVD Robots Aps i donirat će ih svim zemljama EU.

Hrvatskoj je donirano sedam robota, od čega je jedan od prvih uveden u funkciju upravo u KBC Rijeka.

Donacija robota za dezinfekciju namijenjena je borbi protiv COVID-a, kako bi se rasteretio rad spremačica i istovremeno zaštitilo osoblje, a namijenjeno je COVID odjelima, operacijskim salama i jedinicama intenzivnog liječenja.

UVC dezinfekcija dokazano djelotvorno uništava mikroorganizme koji se prenose vodom, zrakom i putem površina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.