Ostalo

Projekt za cijepljenje protiv gripe

Objavljeno 21.10.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Zbog pandemije covida-19 gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe koja, kao i covid, može uzrokovati teže oblike bolesti, naglašava se u sklopu javnozdravstvenog projekta "Ove sezone nosi se zdravlje".
Projekt za cijepljenje protiv gripe
 

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650000 doza cjepiva.

U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260000 doza čija je distribucija započela.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama gdje naručeno oko 20000 doza, što je značajno manje u odnosu na lanjskih 150000 doza.

Kao i kod covida-19, cilj cijepljenja protiv grupe jest spriječiti razvoj težih oblika bolesti, a oba cjepiva moguće je primiti istodobno.

Posljednjih godina u Hrvatskoj se bilježi povećani odaziv na cijepljenje protiv gripe.

Lani je broj oboljelih od gripe bio vrlo mali zbog protuepidemijskih mjera protiv covida-19, a procijepljenost velika.

Teže komplikacije gripe slične su onima kod covida-19, a to su teške upale donjih dišnih puteva, pneumonija, iscrpljenost organizama, što najčešće zahvaća osobe slabijeg imuniteta i stariju populaciju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.