Ostalo

Obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Objavljeno 22.10.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U četvrtak je obilježen drugi po redu Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.
Obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa
 

U prometnim nesrećama, na globalnoj razini, godišnje život izgubi više od 1,3 milijuna ljudi.

Prometne nesreće vodeći su uzročnik smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina, a osmi uzročnik smrti na svijetu za osobe svih dobnih skupina.

Posebno ugrožene skupine su pješaci, biciklisti i motociklisti koji čine više od polovice smrtno stradalih u prometu.

Iako Europa bilježi najmanju stopu smrtnosti u prometnim nesrećama (9,3/100000), na području EU je u 2019. godini u prometnim nesrećama smrtno nastradalo oko 22800 osoba.

To je smanjenje od otprilike 2% u usporedbi s prethodnom godinom kad je na cestama smrtno stradalo 25100 osoba.

Prometne nesreće i u Hrvatskoj predstavljaju značajan javnozdravstveni problem.

Isto kao i u svijetu, vodeći su uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj populaciji.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, vidljivo je smanjenje broja prometnih nesreća te broja umrlih i ozlijeđenih (usprkos povećanju broja vozača, motornih vozila i prometnica) u posljednjih nekoliko godina - stopa smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća za Hrvatsku iznosila je 2011. godine 9,7/100000, dok je u 2020. godini iznosila 5,8/100000.

U zadnjem desetogodišnjem razdoblju (2011. - 2020.) ukupno su u prometnim nesrećama u Hrvatskoj smrtno stradale 3324 osobe, a 144708 osoba je ozlijeđeno.

U 2020. godini u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 237 osoba.

Analiza je pokazala da je u RH upravo čovjek uzrok većine (čak 57%) teških prometnih nesreća.

Što se uzroka nastanka prometnih nesreća tiče, pokazala se da su glavni upravo brzina, alkohol i neoprezna vožnja te, naravno, kombinacije ovih triju čimbenika.

Uzrok najvećeg broja prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama u razdoblju od 2010. do 2019., je brzina, koja je bila uzročnik u ukupno 39% prometnih nesreća s poginulima i teško ozlijeđenim osobama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.