Ostalo

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno 25.11.2021.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
 

Od 2016. godine je usvojena Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2017. – 2022.; ratificirana i stavljena na snagu Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; usvojen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji; otvoreno šest novih skloništa u županijama gdje ih prije nije bilo, čime je osigurana dostupnija i kvalitetnija zaštita i pomoć žrtvama u ukupno 25 skloništa diljem Hrvatske.

Hrvatska je peta država u Europi koja je osigurala rad besplatne anonimne 24-satne telefonske linije - Nacionalnog pozivnog centra 116006, koji radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.

Nastavak rada besplatne telefonske linije za žrtve osiguran je kroz EU projekt "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja".

Uspostavljeni su i nacionalni i županijski međuresorni timovi na terenu, koji pružaju brzu i neodgodivu zaštitu žrtvama.

U suradnji s predstavnicima udruga Ministarstvo radi na jačanju kapaciteta i edukacije stručnjaka iz svih resora koji postupaju u predmetima nasilja.

Edukacije su započele u ožujku 2021. godine, a do rujna je provedeno pet ciklusa u kojima je sudjelovalo gotovo 600 stručnjaka.

U suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave u tijeku je uspostavljanje e-očevidnika počinitelja nasilja i razmjena informatičkih podataka centara za socijalnu skrb s Ministarstvom pravosuđa i uprave o počinitelju i žrtvama nasilja u obitelji.

Time će se osigurati pravovremene reakcije sukladno nadležnostima centara za socijalnu skrb u zaštiti žrtava nasilja.

Također, u planu je i izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje 2022.-2027., kojim će se osigurati značajna sredstva za mjere suzbijanja seksualnog nasilja, ali koje će unaprijediti položaj svih žrtava nasilja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.