Ostalo

Preporuke HZJZ-a za cijepljenje booster dozom

Objavljeno 29.11.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio kako se cijepljenje booster dozom protiv covida-19 preporučuje osobama starijima od 18 godina, i to šest mjeseci od završetka cijepljenja i nakon konzultacije s liječnikom.
Preporuke HZJZ-a za cijepljenje booster dozom
 

Treća doza nije potrebna onima koji su preboljeli covid i obavili primarno cijepljenje.

Booster doza osobito je važna za korisnike domova za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom.

Isto se odnosi na zaposlene kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne, zdravstvene radnike koji skrbe o pacijentima na bilo kojoj razini zdravstvene zaštite, osobe starije od 65 godina te sve osobe starije od 18 godina koje žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama i onima koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti.

Liječnici obiteljske medicine trebaju aktivno pozivati svoje osiguranike na treću dozu.

Booster dozom je do 24. studenog u Hrvatskoj je cijepljeno 150715 osoba.

Kliničke studije su pokazale da mRNA cjepiva nakon dvije doze imaju visoku učinkovitost u zaštiti od simptomatske infekcije, no ta učinkovitost opada s vremenom, pogotovo u zaštiti od delta varijante virusa.

Zaštita koju pružaju oba cjepiva je i dalje značajna u prevenciji teške kliničke slike bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.