Treća dob

Poziv na mjerenje gustoće kostiju u Zagrebu

Objavljeno 01.12.2021.

Grad Zagreb

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, u suorganizaciji sa Hrvatskim društvom za osteoporozu provodi probir na gustoću kostiju u sklopu javnozdravstvene kampanje "Aktivno za zdravlje kostiju".
Poziv na mjerenje gustoće kostiju u Zagrebu
 

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti stavljena u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 111728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90% dijagnosticiranih su žene.

Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini preminule su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti.

Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost.

Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem.

Akcija probira odvija se svakog ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140 osoba.

Akcija probira provodit će se do kraja godine, a zainteresirani građani se pozivaju da se predbilježe za pregled na broj telefona 091/2332723.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.