Mladi

Veza autizma i epilepsije

Objavljeno 21.12.2021.

HealthDay

Djeca s nekim od poremećaja autističnog spektra imaju niže koncentracije proteina koji reducira pretjeranu aktivnost stanica mozga, objavili su američki znanstvenici s Northwestern University.
Veza autizma i epilepsije
 

Po riječima istraživača, to može objasniti zbog čega se među ovom djecom bilježi veća učestalost epilepsije nego u ostatku populacije.

Ovaj protein nazvan CNTNAP2 se može detektirati u cerebrospinalnoj tekućini, pa može poslužiti kao marker za dijagnozu autizma ili kao potencijalna meta za liječenje epilepsije.

Kako piše znanstveni časopis Neuron, CNTNAP2 se proizvodi kada stanice mozga postanu pretjerano aktivne.

Budući da ga djeca s autizmom i epilepsijom nemaju dovoljno, kod njih dolazi do napadaja.

U SAD je neki od poremećaja autističnog spektra prisutan kod 1 od 58 djece, a 30-50% ove djece također pati od epilepsije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.