Treća dob

Studija povezuje tzv. Alzheimer gen i COVID-19

Objavljeno 03.01.2022.

HealthDay

Gen poznat po povećanju rizika za Alzheimerovu bolest je u novom istraživanju finskih znanstvenika povezan s većom podložnošću COVID-19 infekciji.
Studija povezuje tzv. Alzheimer gen i COVID-19
 

Uz to, kod osoba s ovom mutacijom gena APOE4 je zabilježen veći rizik za teže simptome bolesti, uključujući i mala krvarenja u mozgu.

Istraživači sa sveučilišta u Helsinkiju su utvrdili i kako je kod ovih pacijenata više nego udvostručen rizik za nužnost liječenja na odjelima intenzivne skrbi.

Nosioci ključne mutacije APOE4 imaju i veći rizik za tzv. dugotrajni COVID, osobito za simptome koji se odnose na poteškoće s održavanjem pozornosti i koncentracije.

Novi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od oko 46000 osoba, a objavio ih je stručni časopis Acta Neuropathologica Communications.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.